Hvilke synsfeil kan jeg korrigere med linser?

Som kjent finnes det mange ulike synsfeil man kan ha, og for nesten alle problem, så finnes det en kontaktlinse som en løsning. Vi kommer i denne artikkelen å gå igjennom et flertall av ulike synsfeil som lett kan korrigeres med hjelp av linser.

Nærsynthet – Myopi

Nærsynthet, også kjent som myopi er den vanligste synsfeilen i Sverige og kan lett løses med hjelp av kontaktlinser og briller. Synsfeilen, som til stor del er arvelig, innebærer at man ser bra på kort hold, men at objekter på avstand blir uklare. Rent optisk innebærer nærsynthet at øyets brytende system er for sterkt i forhold til axellengden.

Omtrent 10 % av den norske befolkningen lider av nærsynthet og for å hjelpe til med problemet skal man bruke konkave linser. En konkav kontaktlinse kompenserer for det myopiske øyets altfor kraftige brytning.

Kraftig Nærsynthet - Grav Myopi

Har man kraftig nærsynthet betyr denne forstyrrelse i øyets tilvekst slik at øyet blir for langt i forhold til hornhinnen og linsens lysbrytende egenskap. Presis som ved vanlig nærsynthet går det å korrigere denne synsfeilen med hjelp av linser eller briller, men linser er å foretrekke. Dette er på grunn av at om man bruker briller, så gir den store korrigeringen med minus glass også en forminsking av bildet som er et problem man slipper med kontaktlinser.

Korreksjon som er sterkere enn minus 6 eller minus 7 dioptrier bruker å klassifiseres som grav myopi. Då netthinnen er ekstra skjør ved kraftig nærsynthet finnes det visse risker for bristninger i netthinnen som kan oppleves som lysbliktsfenomen. Også mer alvorlige hendelser som blødninger på netthinnen, netthinneløsning samt nedsetting på den gule flekken, makula, kan oppstå. Ved slike symptomer bør øyelege besøkes omgående.

Oversynthet – Hyperopi

Oversynthet, eller hyperopi, er absolutt den vanligste synsfeilen og man regner med at ca 80 % lider av en lettere form av oversynthet. Det er ikke uvanlig at hyperopi er en tilstand man ikke legger merke til før man går inn i middelalderen og den naturlige linsen har blitt stivere. Att linsen har blitt stivere innebærer at øyet har det mer vanskelig ved å stille seg om, ved å se mellom korte og lange avstander.

Ved oversynthet er øyet enten for kort, systemet for svakt brytende eller en kombinasjon av dem begge. Det er lett å oppleve trøtthet eller hodepine da man har denne synsfeilen og må fokusere på objekter. Både linser, konvexa og briller kan rette til denne synsfeilen, men linser er å foretrekke da en bildeforstyrrelse, normalt oppfattet som irriterende, kan oppstå når man bruker briller.

Brytningsfeil – Astigmatisme

Når man snakker om brytningsfeil, så menes det alle avvik i øyets lysbrytende kunnskaper som vil si nærsynthet, langsynthet og astigmatisk brytningsfeil. Til vanlig snakker om fremfor alt om astigmatisme som et arvelig synsfeil og innebærer at øyet har ulik brytningskraft i ulike retninger.

Om astigmatismen ikke er alt for omfattende kan den løses med toriske linser eller briller. Et annet alternativ er å behandle astigmatismen kirurgisk med excimerlaser, LASIK eller PRK.

Alderslangsynthet – Presbyopi

Alderslangsynthet er noe presis som navnet antyder, kommer med årene. Feilen oppstår ikke før man kommer inn i middelalderen og det som skjer er at det blir vanskelig å se ting på nært hold. Øyets linse taper sin fleksibilitet og får derfor problemer med å anpasse seg til ulike avstander og man får et problem med skarphet i synet.

For å håndtere presbyopi bør man skaffe seg progressive, bifokale eller multifokale kontaktlinser eller lesebriller. Om du er nærsynt kan det innebære at du vil behøve å ta av deg linsene eller brillene når du skal lese på normal avstand, alternativt bytte til svakere linser eller briller da presbyopi kan utjevne nærsynthet til en viss grad.


1. Yourlenses

YourLenses
Butikkrating:10/10
Betyg: 10/10

YourLenseser er en forhandler som ofte blir omtalt med de laveste prisene. Mange mener at bra service og kundesport er et meget stort pluss på toppen av de lave prisene.

YourLenses

2. Mister Spexs

Mister Spexs
Butikkrating:9/10
Betyg: 9/10

Mister Spex som er en svensk forhandler som selger så billige kontaktlinser som mulig. Mister Spexs skiller seg litt ut fra andre ved at de kun selger originalprodukter.

Mister Spex